Naš sin jako voli slikovnice. I nema sretnijeg tate od mene jer obožavam knjige čitati i pisati. Slikovnice koje ima, to je njegov Netflix. Čitamo ih jednu po jednu, pa onda sve opet iz početka. Toliko smo ih puta pročitali da vam usred noći mogu reći da “majmunčić Manči na stablu visi s grane, po džungli traži društvo i gleda na sve strane” ili da “konj rado svoje sijeno dijeli, svinja se u blatu valja dan cijeli.”

Njegovi favoriti se mijenjaju. Neke slikovnice su znale tjednim stajati bez da ih pogleda, ali onda kad bi ih se primio – nikad stati. Sad mi se čini da ih s godinu i dva mjeseca sve jednako voli. I da ih imamo puno puno premalo. Ovo su naše slikovnice:

LEKA, meka slikovnica iz Ikee

Jako lijepo napravljena. Puno različitih oblika koje može opipavati i zvukova koje može slušati. Zabavna je na dodir i idealna prva slikovnica. Na jednoj stranici muha kruži oko krave i tu sam uvijek kad bi čitao govorio Bzzzz. Bzzzz. Bzzzz. I to mu je bilo užasno smiješno. Sada više nije, a ja ne znam jel mu moja fora loša ili samo raste. U ovoj je slikovnici vidio prvu kravu, macu i druge domaće životinje. Na zadnjoj stranici nalazi se ogledalce, pa mu/joj možete pokazati tko je najslađa beba.

Ocjena: Svakako kupiti

Baby faces

Ovu smo dobili, a može se naručiti s Amazona. Namijenjena je jako malim bebama i zanimljiva je jer se može žvakati, oprati. Vrlo je jednostavna. Na nekoliko stranica nalaze se različite bebe koje prate različiti uzvici poput hurray! Ili boo-hoo! Brzo se prerasta no odlična je za prvi susret sa svijetom slikovnica.

Ocjena: Male bebe sve stavljaju u usta, pa zašto to ne bi bila ova slikovnica koja se i žvače

Majmunčić Manči

Jako veliki hit! Ono što je meni Stranger things, njemu je Majmunčić Manči. Tu znam u svako doba dana izrecitirati, koliko smo je puta pročitali. Čak nam se i i igračka slon zove Dindon, upravo po slonu iz te slikovnice. Priča je super – Manči traži društvo pa malo po malo skuplja ekipu po džungli, a ima i bonus. Svi očima kolutaju. I prelomljeno je tako da svi imaju oči s kojima kad zatresete knjigu, kolutaju.

Ocjena: Dobra priča, dobro ilustrirano, oči koje kolutaje – za jednu bebu, to je jako zabavno,

Medo Tobi kod kuće

Ovo smo kupili čim smo shvatili da sve više voli slikovnice. Jako lijepo ilustrirana, s toliko detalja da im se stalno vraća i pronalazi nove. Autići, satovi, miševi, patkice i sve ostalo je super skriveno po slikovnici da već dosta dugo uživa u njoj. Tekst mi se nije svidio. U ovoj slikovnici “mama sprema doručak, tata popravlja romobil.” Kod nas doručak sprema tko stigne, kako koji dan, a romobil bi prije ona popravila nego ja. Kad mu čitam, mijenjam uloge. “Tata sprema doručak, mama popravlja romobil” i obratno.

Ocjena: Isplati se zbog odličnih ilustracija, priču možete prilagoditi ako vam se ne sviđa

Moja dugina obitelj

Slikovnica koja djecu upoznaje sa istospolnim obiteljima čita se s dvije strane. S jedne je mali Roko koji ima dvije mame, a s druge Ana koja ima tatu Darka i tatu Tomislava. Priče su vrlo jednostavne i imaju isti takav cilj.

Ocjena: Slikovnica za svaki dom

Prijatelji s farme / Prijatelji sa safarija

Jako zgodna slikovnica, jedna od prvih na koju se navukao. Prijelom je izvrstan jer istovremeno otkriva kako izgleda neka životinja, ali i što radi. No osim toga, na nekim životinjima postoje drugačiji oblici pa ima i tu svrhu – upoznati se s novim osjetom pod prstima. Nakon Prijatelja s farme, koju je toliko čitao da se strgala, kupili smo ove sa safarija koja je nešto slabije prošla.

Ocjena: Jedna od ove dvije će vam biti dovoljno

Moje prve riječi / Moje prve životinje

Koliko sam van stvarnosti sa svijetom slikovnica, pokazala mi je upravo ova. Fotografije su grozne, prijelom loš, sve mi izgleda jadno. Ali sve ono što je meni važno, zapravo je potpuno nevažno. S ove je dvije naučio toliko toga! Od kantice za zalijevanje, preko kameleona i hobotnice, do broda. Jako, jako korisna za učenje. Obožava obje.

Ocjena: Ne budite elitist poput mene, nabavite odmah i jednu i drugu. Stvarno. Jako su korisne.

Išo medo u dućan

Mala zgodna slikovnica s pet pjesama, od kojih me jedna nervira: “Tri su mace skakale, šapice su smočile. Nek vas mace bude sram, hajd iz igre sada van.” Ostale su simpatične, ali ovu preskačem. On pak voli Išo medo u dućan, na tu se jako veseli.

Ocjena: Preskočite

Kako živi Antuntun (ilustracije: Tomislav Torjanac)

Za ovaj klasik on je još mali, tako da više gledamo ilustracije nego što čitamo. A ilustracije su odlične i fantastično dočaravaju priču. I iz nekog razloga upravo ovu slikovnicu jako često vadi i traži da je čitamo, gledamo. Tu je naučio što su brod, svjetionik i traktor.

Ocjena: Sad ili kasnije, svakako nabavite.

Slikovnica s brojalicama

Ovo nije klasična slikovnica. Za razliku od većine ostalih svira i pjeva. Na repertoaru su Životinje gledao sam ja, Jedan mali pauk, Ljulja, ljuja, ljuja se brod, Jedan, dva cvijeće berem ja, Tikori, bikori bat i Pekaru, pekaru maleni. Ima i nekoliko drugih zvukova i uz Psića sveznalicu, najbolja je pjevajuća igračka i svakako jedna od najplesnijih slikovnica. Sad ju već dugo ne okreće, ali nama su sve te pjesme zauvijek ostale u glavi.

Ocjena: Naručite kad vas pitaju “Što vam treba?” Imat ćete jednu sretnu bebu

6 mega zvukova

Slažem se, naslov je glup i podsjeća na clickbait. Zvukovi su autobus, taxi, vlak, vatrogasci/hitna, avion, Nište specijalno, ali pristojno ilustrirano s raznim prijevoznim sredstvima i pokojim zabavnim dodatkom (majmun na skateboardu). Vraćamo joj se povremeno, kad puštamo zvuk aviona, a on glumi da je jedan.

Ocjena: Izbjegnite

Hoki Poki

Ovo je plesna slikovnica koje se pali pritiskom na jednu, iz slikovnice izbačenu tipku. Često je plesao na ovo i sviđalo mu se dok baterija nije počela umirati. I to dosta rano. Sad zavija i sve zvuči kao neki horor. Još ne znamo hoćemo li ikada zamijeniti bateriju.

Ocjena: Preskočite zbog jako slabe baterije

Skakutavi tigar

Slikovnica Skakutavi tigar ima feder pa može skakutati, odnosno napraviti jedan skok. Osim toga, nema neku preveliku vrijednost. Ne čitamo je baš niti se igramo previše s njom.

Ocjena: Nedovoljno atraktivno i jedna od onih koje vam ne trebaju

Love you forever

Na kraju ove slikovnice suzu će pustiti i mama i tata. A klinci će je shvatiti tek kad i sami jednog dana postanu roditelji. Jako emotivno i lijepo. Jedna od najpopularnijih slikovnica u SAD-u i Kanadi.

Ocjena: Nabavite, sebi za dušu.

Vesela priča za male ruke

Slikovnica s dobrom pričom i dobrim ilustracijama. Priča je o bubamari koja radi tulum i zove sve žive – gusjenicu, puža, mrave, pauka – da se zajedno provedu na livadi. Jedna od onih za koju ćete reći da je fora i koja uvijek može biti zgodan poklon.

Ocjena: Jako slatko, priuštite si