Nikad nismo bili u Maloj sceni, strpljivo je čekala svoj red. Lijepa sunčana subota izvukla nas je u šetnju, koju smo morali skratiti jer je on uzbuđeno tražio da čim prije odemo na obećanu i neplaniranu predstavu. Mala scena je mala, ali za djecu je možda najveća na svijetu. Ima neku intimnost koju nema Kazalište lutaka, ali koju ćete dijelom dobiti na Ribnjaku i Poco Loco predstavama.

Priča o velikom i malom

Gledali smo Priča o velikom i malom, koja je (da odmah skratim čitanje), najbolja dječja predstava koju smo do sada gledali. Sve je u njoj kako treba biti. Priča je to o baki Sovi koja je svoj unuci ostavila jedno veliko blago na tavanu. Unuka tamo nalazi puno kutija i u najvećoj od njih jednu bubamaru, koja joj postaje najbolja prijateljica. Pojavljuje se tu i jedan slon, puno lopti, malo pjesama.

Od djece se traži sudjelovanje i sama predstava ima zgodnih interaktivnih trenutaka. Traje 35 lijepih minuta; na kraju saznajemo da je prijateljstvo s bubamarom to blago koje je baka Sova ostavila. Taj kraj prema kojem sve vodi toliko je nenametljiv i jasan da zaslužuje čistu peticu iz pričanja priča (storytellinga).

No tu zapravo nije kraj jer djeca odlaze na pozornicu gdje mogu gledati s povećalom stvari ili mjeriti nešto s metrom. Znate li vi kakva je to radost za dijete? Ogromna. A znaju to dobro i u Maloj sceni. To druženje je još potrajalo i krasan je završetak lijepe priče.

Druženje nakon predstave je izvrsna ideja.

Cijena je opravdana

Inače, priču priča (a ujedno je i redateljica) Svetlana Patafta koja je izvrsna i kojoj bi da nisam introvertiran kakav jesam, na kraju predstave najradije došao i rekao da je napravila odličan posao. Ali i ovako vrijedi. Autorica priče je pak Kristina Gavran, koja iza sebe ima već tri nagrade Mali Marulić.

Cijena karte nije mala – iznosi 35 kuna – i svi koji ulaze (pa i djeca) moraju je imati. Ali vrijedi svake kune, dali bi i više za ovakve priče. Inače, dan kasnije išli smo u Poco Loco na Ivicu i Maricu. Iako su glumci tamo doista odlični, priča je stvarno zastarjela i nikako jedna od onih na koje bi ga ponovo vodili. Mala scena za sada je pravo osvježenje i sigurno ćemo je vrlo brzo testirati opet.

O predstavi možete više čitati na webu Male scene.