Iako još nema dvije, a Maca papučarica je za 2+, odlučili smo testirati odlazak u kazalište. Čitamo mu dosta slikovnica i može ih koncentrirano pratiti duže od 10 minuta, pa smo išli na sve ili ništa! Naravno, nije tako dramatično. Iako, kad su ovakve stvari u pitanju, pripremamo ga nekoliko dana ranije. Govorili smo mu kako ćemo ići u kazalište, kako ćemo gledati Macu papučaricu i kako je to predstava s lutkama kakve je vidio kad smo bili u Berlinu (o čemu drugom prilikom). Sve to mu kroz par dana spomenemo nekoliko puta.

Karte smo kupili online, a cijena im iznosi 20 kn. Uzeli smo prvi red da se ne moramo probijati ako shvatimo da neće izdržati. Samo Kazalište lutaka nalazi se na Zrinjevcu i ima prekrasno dvorište s malim toboganom i penjalicom; dosta je prostrano pa ima mjesta za sve. U dvorištu nas je dočekala gužva i bilo je jasno da će kazalište biti puno. I bilo je. Što kasnije uđete bolje jer djeca baš nisu poznata kao mirni sjedači, barem dok ne krene predstava.

Lijepa i blaga priča

Maca papučarica priča o troje klinaca koji odluče skinuti svoje tenisice, cipele i papuče – u avanture odlaze bosonogi, iako im mame govore da noge ne smiju biti bose. U trideset pet minuta koliko predstava traje, puno se toga dogodi i lako je za pratiti. Glumci su izvrsni, lutke “žive”, pjesme prilagođene djeci, a nađe se nešto melodija i za roditelje (pjevuše Smoke on The Water). Sama priča je lijepa i blaga, a istovremeno dinamična i zabavna. Naš je sin gotovo cijelu presjedio u maminom i tatinom krilu, a spustio se tek da zapleše na jednu pjesmu.

Atmosfera u kazalištu je fantastična i to zato što je oko vas jako puno druge djece. Većina roditelja s njima priča što se događa, a i dosta klinaca “sudjeluje” u predstavi. Ima tu i plača, smijeha i svega što dolazi s djecom – nitko vas neće osuditi ni za što i svi su puni razumijevanja. Kako sam vidio, odlazak u kazalište može biti i dio rođendanske proslave.

5 savjeta za prvi odlazak u kazalište

Što smo naučili?

1. Pripremite dijete za odlazak u kazalište. Vi budite njegov ili njezin trailer – ne morate ići u puno detalja, za nas je bilo dovoljno govoriti da idemo u kazalište i da ćemo gledati Macu papučaricu.
2. Uzmite omiljenu hranu. I nešto sa strane. Možda će vam neki keks dobro doći u samo kazalištu, a kad izađete i vidi da druga djeca jedu, možda će htjeti nešto pojesti. Ne zaboravite vodu.
3. Pripremite se na sve (kao i uvijek). Možda će izdržati 5 minuta, a možda cijelu predstavu. S vremenom će se naviknuti (a znamo da je i puno drugih faktora o kojima to ovisi – npr. niste uzeli omiljenu igračku).
4. Pričajte o predstavi i nakon nje. Neka je doživi i kroz vas.
5. Za prvi put pogledajte nešto kratko. Maca papučarica traje 35 minuta koje su projurile.

Kazalište lutaka ima bogat program koji možete pogledati ovdje.