Bliže se blagdani i vrijeme je za darove. Ako u svojoj blizini imate kakvo dijete do dvije godine, a nemate pojma što bi mu poklonili, evo nekoliko prijedloga. Sve ovo smo isprobali na vlastitoj koži i sve se pokazalo kao jako dobro. S obzirom na to da se dijete brzo razvija i da je razlika između godinu i dvije ogromna, neki (rijetki) od prijedloga imaju vremenski limit.

1. Slikovnica s brojalicama

Ovo će vas izluditi, ali dijete zabaviti. Slikovnica brojalica ima 6 pjesama i nekoliko tipki koje na pritisak izgovaraju različite riječi (5 miševa, 6 sireva i sl.) Dijete kroz slikovnicu uči brojeve, slova i boje. Naše iskustvo je da se s tim jako zabavljao s oko godinu dana, onda mu je dosadilo, sad ga opet zanima. Cijena: 249 kn

2. Psić sveznalica

O ovom psiću sam već pisao i posvetio mu cijelu jednu recenziju, jer mislim da je jako koristan dar. No, moram napomenuti da je više za dijete do godinu, godinu i pol, nakon toga gubi interes. Ipak, u tom razdoblju nas je spašavao više puta i pokazao se kao iznimno koristan. Ima više od 75 pjesmica i fraza i doista je dobar izbor. Cijena mu se kreće oko 300 kn.

Recenzija: Psić sveznalica

3. Slikovnica Laku noć Leslie Petricelli

Ovo je slikovnica koju je dobio za prvi rođendan, i koju danas čitamo tako da ja okrećem stranice, a on sam govori ono što piše. Jednostavna je, topla i jako nam se svidjela. I to jer ju je on dugo vremena obožavao. I danas nam je obavezno štivo prije svakog spavanja.

4. Flappy The Elephant

Flappyja slona smo isto dobili na poklon. On nije tu poput Psića sveznalice da ih nauči puno toga, više služi zabavi, pjesmi i smijehu jer miče ušima i skriva se iza njih. Jako fora i jer je poklon koji, koliko znam, ne možete kupiti kod nas u trgovinama.

5. Karlo slikovnice / Voćna farma

I o Karlu sam već pisao i ponovo ga mogu samo preporučiti. Radi se o seriji knjiga, za koje je autorica nagradena najvažnijom nagradom dječje književnosti, Hans Christian Andersen. Uživamo u njima već godinu dana i mislim da će nam sigurno još toliko biti hit. Informacije s terena (razgovor s drugim roditeljima), pokazuje da je sličan slučaj s drugom djecom. S Karlom nema greške. Osim Karla, aposlutni je hit serijal Priče s voćne farme. Njih smo nekoliko posudili iz knjižnice i jako smo zadovoljni, jer ih on traži i traži ponovo.

Slikovnice za djecu: Priče o zečiću Karlu

6. Mula IKEA

Mula je super do prve godine, kasnije malo pada interes. Ali, sve smo imali i sa svime se igrao, učio. Definitivno probajte s Didakt, igračkom za razvrstavanje oblika, Mula prstenovima za slaganje i dizalicom s kockama.

7. WubbaNub duda

Da možemo, ovoj bi dudi digli spomenik (žirafa model). Bila je to jedina koju je htio i uz pomoć nje je spavao kao beba. Ako imate nove roditelje, predložite im ovu dudu za poklon koji ćete kupiti.

8. Lopta

Lopta je sjajan poklon i neobično važan za razvoj djeteta. Stručnjaci je preporučuju i često naglašavaju njenu ulogu, koje možda roditelji nisu ni svjesni. Osim toga, lopta je prijatelj cijele obitelji, s njom se možete dodavati, bacati je, igrati jako puno sportova. Mi imamo sigurno 6-7 lopti raznih veličina. Lopta je siguran poklon.

9. Zeko

Djeci ne trebaju veliki pokloni, njima je sve veliko. Takav je i ovaj naš dekica-zeko koji ga čuva dok spava, ide s njim u vrtić i od kojeg se ne odvaja. Kad mu treba podrška prijatelja, tu je Zeko Meko. Naravno da ne mora biti baš ovaj, bilo koji prijatelj je dobrodošao.

10. Slikovnice s prozorčićima

Aposlutni hit! S njima se još uvijek družimo i jako se dobra vrijednost za novac i to je su zanimljive – mjesecima kasnije može vam se dogoditi da otkrijete prozorčić koji niste još otvorili. Pročitajte detaljnije u temi:

Slikovnice s prozorčićima