Negdje oko Grenlanda na pola puta do Toronta, dok su on i mama tonuli u san, shvatio sam da je lakše nego smo misli da će biti. A bilo je tako, jer smo se pripremili na najgore. I to je prvi i najvažniji savjet koji ću vam dati: ne možete se previše pripremiti za dugi put avionom s bebom. Naš let je trajao 9 sati i 30 minuta, a radilo se o direktnom letu iz Zagreba za Toronto. Devet sati i trideset minuta. Nije nam bio prvi let (imali smo jedan od oko 2 sata nekoliko mjeseci ranije), pa smo otprilike znali što nas čeka.

Koji let birati?

Za dugi let poput ovog birali smo direktni let jer smo zaključili da je manje presjedanja i brži put bolje rješenje. Prvi let probajte uzeti između 7 i 10 ujutro, kako bi dijete spavalo usred leta – tako ćete potrošiti sat ili više njih. Na povratku je dobro uzeti noćni let. Od Toronta do Zagreba smo putovali osam i sitno sati, a od toga je spavao četiri.

Dakle, birajte letove i prema rasporedu vaše bebe. Ako spava u 11, nek let bude nekoliko sati prije toga. Proučite avion i kompaniju s kojom letite. Naš je bio Air Canada Rogue, koji je neki polu low cost. Npr. let nije imao ekrane na sjedalima već dobijete iPad ili gledate filmove preko aplikacije; sadržaj je osrednji i slab. Prije leta trčite po aerodromu, skačite i igrajte fizički zahtjevne igre; jednom riječju, umorite se i bit će lakše u avionu.

Koja sjedala odabrati u avionu?

Prije svakog našeg leta, odem na seatguru.com i pogledam kakav je raspored sjedala u avionu kojim putujemo. Za ovaj to nismo napravili jer je rezervacija koštala dodatnih 100 dolara po sjedalu, pa smo se prepustili sudbini. Njemu nismo kupovali sjedalo, već je trebao sjediti nama u krilu. Još uvijek je dovoljno mali da je to moguće. Srećom po nas, avion nije bio pun i tražili smo da nas prebace u prvi red do “zida”, gdje ima najviše prostora za noge. To su i učinili, a kako je avion bio skoro prazan, dobili smo sjedalo i za njega.

Ako možete, na dugom letu kupite sjedalo za dijete i uzmite baš ovo gdje ima najviše mjesta ispred vas. Tu će sjediti, čitati, igrati se. Na povratku je avion bio krcat i sjedili smo u srednjem redu s tri sjedala. Prostora tu nema puno, on je uvijek nekome bio u krilu i bilo je teže. Srećom, bio je noćni let pa smo preživjeli ta četiri sata uz različite sadržaje. U svakom slučaju, bez obzira gdje vaše dijete sjedi, birajte sjedala s najviše prostora ispred vas.

Najbolja sjedala su ona s puno prostora ispred vas. Ako možete, uzmite ih.

Što ponijeti za jesti?

Da, avion ima svoju hranu koju će vjerojatno jesti i probati. Vjerojatno. S hranom, dobro to znate, nema kockanja. Obavezno uzmite omiljene kekse i sve ostalo što vaše dijete voli. Gladno dijete u avionu, ne želite to. Mi smo nosili kekse iz DM-a koje obožava, a u Torontu smo kupili neke s bananom. No i njih smo prije testirali pa smo se odlučili za one koje je tamanio tamo. Osim poslastica nosili smo i ručak/večeru kašice. Avionska hrana je bila OK, jeo je i moje i mamino, pa smo s te strane bili mirni.

Što ponijeti za zabavu?

Apsolutno najvažnije pitanje. I baš se tu treba vidjeti kako ste se dobro pripremili. Mi smo kupili na Keepem Quiet paket Long trip for Boys, po cijeni od 140 kn; paket je stigao za par dana. Unutra se nalazi nekoliko slikovnica, par igračaka, bojanka s olovkama, slikovnica s naljepnicama, malo slatkiša (koje mu nismo dali). Cijeli paket se pokazao jako dobrim. Vadili smo jednu po jednu stvar svakih pola sata ili sat i to ga je zabavljalo najveći dio vremena. No nikako nemojte da vam to bude jedino.

Obavezno uzmite i nekoliko slikovnica i igračaka koje voli. Kako sam već pisao u postu Slikovnice s prozorčićima, Svijet prometala nam je više puta u avionima i vlakovima spašavao mlade roditeljske živote. Ali, to je zato što voli tu slikovnicu. Spremite omiljene slikovnice i nećete požaliti. Na žalost, paket se “potrošio” na putu za Toronto, pa smo na povratku morali uzeti nove stvari. Kupili smo dvije slikovnice (Star Wars i Superman) i jednu veliku s, pazite sad, 8 tisuća naljepnica. 8 tisuća naljepnica. Znali smo od ranije da voli naljepnice i ovo je jednostavno bio odgovor na sve, naš 42. Kad god je zagustilo, vadili smo naljepnice i lijepili.

Svakako kupite nove dodatne stvari na povratku, trebat će vam. Mobitel neka bude zadnja stvar koju ćete koristiti. Kad sve propadne, kad ništa više ne želi, kad je na rubu, ako baš morate gledajte slike na mobitelu ili kakav video.


U Torontu smo kupili slikovnicu s 8 tisuća naljepnica. Jako zabavno i korisno na putu.

Što kad ponestane stvari za zabavu?

Cijeli vaš put je pun neizvjesnosti. Možda neka slikovnica vaše dijete zabavi pola sata, možda pola sekunde. Ali zato je tu – avion. Na tako dugom letu vjerojatno ima još djece. Upoznajte ih, igrajte se, družite. Hodajte po avionu. Gledajte kroz prozor, pokažite gdje je krilo, a gdje sjede pilot i kopilot. Pričajte mu/joj priče. Smijte se. Tako je, dobro ste pročitali – budite nasmijani i sretni. Svi znamo da to nije uvijek lako, ali ne zaboravite ovo je vaše zajedničko putovanje i odmor. Budite strpljivi i spremni na sve. Da, teško je, ali pred vama je nekoliko dana u kojima ćete svi biti zajedno. Uživajte u putovanju – najljepše od svih naših putovanja nisu znamenitosti, gradovi i sl. već to što smo cijelo vrijeme nas troje zajedno.

A post shared by Boris Licina (@borislicina) on

10 koraka do sretnog dugog leta

1. Informirajte se. Pročitajte tuđa iskustva i savjete i jako se dobro pripremite.
2. Uzmite letove koji odgovaraju rasporedu vaše bebe. Neka spava u avionu, što duže je moguće.
3. Istrčite se i umorite na aerodromu. Najjače što možete; put će biti lakši.
4. Birajte sjedalo do “zida” ili gdje god već ima najviše mjesta za noge. Ako možete uzmite sjedalo za dijete.
5. Uzmite jako puno novih sadržaja. Slikovnice, igračke, bojanke, naljepnice.
6. Uzmite provjerene stvari, slikovnice koje najviše voli. I igračke s kojima se najčešće igra.
7. Upoznajte se s drugom djecom, hodajte po avionu. Gledajte kroz prozor.
8. Pričajte priče.
9. Spakirajte omiljenu hranu i ne računajte na onu iz aviona.
10. Opustite se i budite nasmijani. Najljepše od vašeg putovanje je to što ste svi zajedno.

Cover photo by Steven Thompson on Unsplash