Prosinac u Zagrebu je prekrasan, a advent zasluženo jako dobro posjećen. Prošli smo ga već nekoliko puta i još nas čeka par obilazaka. Ovo je kratki vodič za cijelu obitelj s malom djecom, no prije samo jedan opći savjet. Na Advent s malom djecom idite u ponedjeljak ili utorak, kad je najmanja gužva. Izbjegavajte petak, subotu i nedjelju.

Fuliranje

Za šetnju po adventu se treba prvo najesti. A hrana je najbolja na Fuliranju. Probali smo što nude Time, El Toro, Lola i Mr. Bjorg i sve je bilo jako dobro. Tu je i vrtuljak za djecu na kojem se vrtio širom otvorenih očiju, a koji je fora kakvu viđamo u američkim filmovima.

Ledeni park

Odmah ispod Fuliranja smjestio se Ledeni park, veliko klizalište u kojem uživaju sve generacije. Tamo je dobio na poklon sat vremena škole klizanja, a klizati ga je učio hokejaš Luka. I danas priča o tome. Samo klizalište i cijeli park doista izgleda spektakularno pa i ako vaše dijete samo gleda klizanje, dovoljno je.

Marićev prolaz

Kad ste već u tom dijelu grada, svakako provedite najmlađe kroz Marićev prolaz koji je obasjan malim lampicama i koji izgleda dosta bajkovito. Usput im možete ispričati nešto više o Ivani Brlić-Mažuranić.

Maksimir

Na ulazu u park Maksimir po prvi put se našlo nekoliko kućica, ali i zanimljiv program za najmlađe. Na relativno malom prostoru smješteno je puno sadržaja. Čini mi se da se tu baš pazilo da ima svašta za djecu – tamo ćete naći igraonice, pričaonice, STEM radionice. Program možete provjeriti na Advent u Maksimiru Facebook stranici.

Gornji grad

Park Bele IV prekrasno je uređen, a veliki mu je plus što već ima igralište za djecu. (Da, morao sam pogledati na Google maps kako se zove taj park.) To je onaj smješten iznad Strossmayerovog šetališta i jedno je od najboljih mjesta za najmlađe. Dovoljno je šaren, ima nekoliko jako zgodnih detalja, pa u blagdanskom osvijetljenom okruženje, izgleda još bolje. Kratko smo posjetili i Gradec, odnosno službeno Advent u Klovićevim dvorima.

Filmska čarolija u prolazu Sestara Baković

Neka vas put nanese i ovuda jer ćete vaše dijete stati pred prekrasno uređenom kućicom u kojoj ima nekoliko pomičnih stvari, pa i jedan vlak (ako se dobro sjećam).

Tunel

Tunel u trenutku pisanja ovog teksta još uvijek nije bio u svom punom sjaju, no ako je suditi po prošlogodišnjem uređenju, i ove nas godine očekuje bajkovit sadržaj u kojem će uživati najmlađi.

Kompletan raspored možete vidjeti na službenim stranicama.