Poput svih ostalih roditelja i mi smo često u parkovima za djecu. Tamo se nalazimo s drugim roditeljima, dolazimo sami, penjemo se, spuštamo niz tobogan, ljuljamo, vozimo vlak na more i kući s mora, družimo. Nakon dvije godine parkova, ovo su neka osnovna pravila kojih bi se bilo dobro pridržavati. Da ne bude zabune, i sami smo prekršili neka od njih ili još to činimo; učimo na svojim greškama.

7. Opuške bacajte van dječjeg parka. Jako je puno male djece – jako male djece – koja po pužu po parku i stavljaju sve što im se nađe na putu u usta. Čikovi na podu dječeg parka su jako ružan prizor. Ako pušite, nosite neku priručnu pepeljaru ili bacite negdje van parka, po mogućnosti u one koševe koje imaju mjesto i za to.

6. Ne ostavljajte vruću kavu na klupici u parku dok trčite za djetetom ili radite nešto drugo. Bilo čije dijete će doći i popiti, proliti, prosuti po sebi. Vruća kava na niskoj klupici je opasna.

5. Ne ostavljajte pivo na klupici u parku dok trčite za svojim djetetom. Neko dijete će pomisliti da je sok.

4. Zatvarajte vrata od parka. Ona su s razlogom zaključana i dobro zatvorena – da djeca ne bi pobjegla i odlutala. Svi oni žele pobjeći baš kroz ta vrata, samo čekaju pravu priliku. Nekad ih više stoji kraj ograde i čeznutljivo gledaju prema van. A isto tako bi gledali i unutra, da su s druge strane i ne mogu ući.

3. Veliki paze na male. Veća djeca moraju paziti na manju. Neki dan je jedna starija curica, penjući se po nekoj penjalici, udarila čizmom u glavu našeg sina. To se naravno događa i djeca su, pa im zato treba ponavljati da paze na manje.

2. Ne budite posesivni oko igračaka. Ovo je, priznajem, rijetkost. I jako mi je drago vidjeti da većina roditelja uči svoju djecu da igračke dijele s drugima u parku.

1. Skinite se s telefona i igrajte se s djecom.

Photo by Olivia Bauso on Unsplash