Upisali smo se u knjižnicu. Točnije, u odjel za djecu knjižnice Medveščak koji se nalazi u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu. Učlanjenje za njega je besplatno, kartica mu stiže nakon otprilike mjesec dana. Puno je razloga zašto se upisati, a ja izdvajam one koji mi se čine najvažniji.

1. Odlazak u knjižnicu je ritual

Ova knjižnica ima i igraonicu, u koju se svaki put zavuče kad dolazimo po nove knjige. On se igra u igraonici, a ja vadim naslove koji mi se čine zanimljivi i pokazujem mu. “Može nova Voćna farma,” pitam ga, a on viče “Daaaaa.” Nekad ga i ne pitam, uživam u odabiru dok se on igra. Svaki put uzmemo 3 slikovnice i njih čitamo sve dok ih ne vratimo. Kao da ćemo ih zauvijek izgubiti pa ih moramo dobro zapamtiti.

2. Odlazak u knjižnicu je avantura

I to ne samo zato što ulazite u prostoriju u kojoj se nalazi na tisuću knjiga, već i zato što svaki put izađete iz nje s novim slikovnicama u kojima su prave, nove avanture. Koje ćete možda sanjati i zauvijek pamtiti.

3. U knjižnici su slikovnice kojih više nema

Neke slikovnice su rasprodane, na primjer Karlo nogometaš. Njega smo našli u knjižnici i čitali svaku večer prije spavanja. Neke su iz vremena kad sam ja bio dijete – M. Matošec: Kip i Kap (iako mislim da se ta ne može posuditi).

4. Dobre knjige preporučuju profesionalci

Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da u knjižnici rade ljudi koji su već godina upravo u slikovnicama, knjigama za djecu. Od njih smo prošli put dobili preporuku za jako popularni serijal o dječaku Jakovu, koji smo i posudili. I svidio nam se.

5. Besplatno je

Sigurno je važan faktor knjižnice i financijski dio – tri dobre slikovnice mogu koštati i oko 300 kn, što je u redu ako ih kupujete jednom godišnje. Ali našim tempom, to je puno puno više. Ovako ih možemo testirati i na kraju kupiti ako nam se tako jako svide.

Moram još spomenuti dosta važnu stvar. Prva stvar koju će vaše dijete napraviti s novim slikovnicama je otrgnuti onaj papirić na kojem piše kad je rok za vraćanje. I to će napraviti na sve tri slikovnice. Inače, knjižnicu su digitalizirane i taj papirić je podsjetnik samo za vas.